Niille, jotka eivät sitä vielä tiedä: Yliopistoissa on parhaillaan menossa siirtyminen ns. uuteen palkkausjärjestelmään.  Lisää JY:n UPJ-sivuilta, YHL:n UPJ-sivuilla, Vesa Lappalaisen blogissa ja Heikki Patomäen blogissa.

Tehtävien vaativuusluokitukset tehtiin esimiesten kanssa varsin tiukalla aikataululla noin vuosi sitten. Kymmenet tuhannet arviot ja niiden seikkaperäiset perustelut kipattiin opetusministeriöön.  Sieltä tuli sopimuskierrosten jälkeen yliopistoille tieto, että pitää trimmata vaativuuksia alas kun muuten eivät rahat riitä. (Osaisiko joku selittää minulle, miksi määriteltyjä vaativuuksia, miksei vaativuusluokkia vastaavia palkkojen euromääriä?)

Sain vastikään kirjeen, joka alkoi "Hyvä työntekijä, …" ja sisälsi yleistä uuspuhetta.  Oheistettuna oli toinen paperi, johon oli kauniisti tulostettu yksi numero, arviointiryhmän näkemys työni vaativuudesta. Se oli 7 (kategoria 2:n, "muu henkilöstö" asteikolla). Esimieheni näkemys tehtäväni vaativuudesta oli ollut 10. Noin vain 7, vailla sen ihmeempiä muodollisuuksia.  Yksinkertaista ja helppoa. :-/

Sitten se ukaasi. Arviointiryhmän tekemät tasojen muuttelut herättivät hämmennystä ja keskustelua.  Kahvipöydissä kyseltiin "mitä ne sulle laitto?" ja koitettiin pohtia näennäisen satunnaisten muutosten logiikkaa. Muuan UPJ-prosessin hämäräperäisyyteen kyllästynyt assistenttin kyhäsi kyselyn, jolla hän pyrki kartoittamaan sitä millaisia muutoksia arviointiryhmä on tasoihin tehnyt. Tämä kysely kiellettiin henkilöstöhallinnon toimesta pikapikaa "lainvastaisena henkilöstörekisterinä". Kaikkea sitä…