Sananvapauteen kuuluu oikeus sanoa, myös loukata. Kritisointi ei muuten onnistu. (lisää mielessäsi tähän sovelias lainaus Voltairelta) Sananvapaus ei kuitenkaan poista vastuuta sanomisista! Joidenkin asioiden sanominen, eritoten harkitsemattomassa yhteydessä, voi olla aivan äärettömän tyhmää, mutta sen pitää ehdottomasti olla sallittua.

Sen sanottuani… Julkiset kannanotot Jyllands-Posten-lehden (ja heitä ennen ja etenkin heidän jälkeensä useiden muidenkin) julkaisemien Muhammedia esittävien kuvien nostamaan älämölöön ovat kotosuomessa jakautuneet rajusti. Toiset hyssyttelevät, koittavat painaa asiaa villaisella ja jopa vaativat valtiolta lainsäädännöllisiä toimenpiteitä ja suoraa toimintaa, kuten Jari Vilén tekee:

viranomaisten onkin käytettävä kaikki lain suomat keinot, jotta nämä loukkaavat kuvat saataisiin poistetuksi ennen kuin ne tekevät korvaamatonta vahinkoa Suomelle ja suomalaisille

Toiset taas lähtevät sotajalalle ja levittelevät kuvia suureen ääneen kouhkaten. Kumpikin reaktio tuntuu mielestäni tavattoman typerältä ja nololta. Sananvapauteen kajoaminen on typerää ja tarpeetonta, kuten myös julkaisemisella uhittelu tässä vaiheessa, kun kuvat ovat kenen tahansa saatavilla (koita vaikka laittaa Googlen kuvahakuun muhammed cartoon) ihan ilman uusia julkaisemisia.

Se, että Jyllands-Posten, jonka lukijakuntaan aivan taatusti kuuluu islamilaisia (ja lehden toimituskunta hyvin tietää sen), julkaisee kuvia, joiden he erinomaisen hyvin tietävät loukkaavan islamin uskoisia verisesti, on aivan mittaamattoman tyhmää. Heidän kuuluu kantaa siitä vastuunsa, tarvittaessa oikeuden edessä (olisin kyllä hämmästynyt ja harmissani, jos näin tapahtuu). Jos Suomessa kansallismielinen verkkosivusto (jonka vakiintuneeseen lukijakuntaan ei taatusti montaa islamilaista kuulu) julkaisee pilakuvat, on se ketunhäntä kainalossa tehty varttimerkityksetön opportunistinen mielenilmaus. Se, että kansanedustaja nousee vaatimaan korkean tason puuttumista tähän merkityksettömyyteen, on käsittämätöntä ylireagointia.