Tulkoon nyt heti kärkeen selvästi sanotuksi, että käytän pyöräillessä kypärää. Aina. Mielestäni se on erinomaisen viisasta.

Aluksi näyttii uutisointi siltä, että liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovinen olisi ajamassa kypäräpakkoa. Sittemmin hän kuitenkin riensi kiistämään asian. Huovisen mielestä "on ulkomailta näyttöä siitä, että kypärättä ajon rankaisemisella on voitu merkittävästi lisätä pyöräilykypärän käyttöä, ja siksi on paikallaan kiihkotta tutustua näihin tuloksiin".

Noniin, tutustutaan kiihkottomasti. Ensiksi vaikka tuohon Huovisen mielipiteeseen. Ei liene mitään syytä epäillä, etteikö kypärättä ajon rankaiseminen nosta käyttöastetta, merkittävästikin. Hieno homma! Mitä vikaa moisessa voi olla?

Entäs jos käyttöasteen nousu tapahtuukin siten, että ne, jotka ennen ajoivat pyörällä kypärättä, ajavat nyt autolla? Australiassa, jossa kypäräpakko on ollut pisimpään voimassa, tapahtui juuri näin. Käyttöaste nousi lähes puolella samalla kun pyöräily väheni vastaavasti. Kypäräpakollahan yritetään lähettää viesti "kypärän käyttö on näin tärkeää". Entä jos perille meneekin "pyöräily on näin vaarallista"?

Kieltäminen on helppoa ja halpaa. Kieltoja rakennellessa tahtoo välillä unohtua se, että oppi se on se, joka pelastaa ojaan kaatumiselta. Myös tässä asiassa. Tarvitsisimmeko kypäräpakon sijaan polkupyörän ajokortin?  :-)