Kiirastorstaina reviteltiin näyttävästi siitä, miten suomi on 628 M€ EU-nettomaksaja. Taisi ikään kuin epähuomiossa unohtua se, että 359 M€ vuodelle 2005 kohdistuvia maataloustukiaisia maksettiin teknisestä muutoksesta johtuen alkuperäisen 2005 lopun sijasta 2006 alussa. Tai no, mainitaanhan se sivulauseessa ilman numeroita. :-( Harjoittamalla huonoa kijanpitoa saatiin 31 M€ arvioitua pienempi nettomaksuosuus näyttämään 320 M€ suuremmalta. *huoh*

Valtiovarainministeriön tiedote on hiukan vähemmän värittynyt, vaikka sekin on otsikoitu varsin päämäärähakuisesti. Otsikko olisi yhtä hyvin voinut olla "Suomen EU-maksut 100 miljoonaa euroa odotettua pienemmät". Ne nimittäin olivat.

Harrastetaan hiukan laskentoa. Suomen nettomaksu vuodelta 2005 oli (tukiaisten maksuaikatauluilla kikkailematta) 269 M€. Tilastokeskus kertoo, että Suomessa oli 2005 lopussa 5 255 580 asukasta. Nettomaksua kertyi siis nenää kohden 51,18 € vuodessa, eli 4,27 € kuukaudessa. Hirvittävä hinta, eikö totta? Maksoin viime vuonna sekä saunavuorostani, että parkkipaikastani enemmän kuin EU-jäsenyydestä.

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että EU-jäsenmaksut pitäisi mitä pikimmiten saada näkyviin henkilökohtaiseen verotukseen. Se konkretisoisi maksujen määrän, auttaisi suhteuttamaan maksut siihen mitä niillä saadaan aikaan ja toisi unionia lähemmäksi kansalaisiaan.