Kirjoittelin kriittiseen sävyyn sähköisestä äänestyksestä kun hallitus antoi esityksensä (joka siis nyt on laki ja tulee voimaan 1.1.2007) e-äänestyksen mahdollistamiseksi. Nyt, kun Yhdysvalloissa äänestetään uutta kongressia, on aika palata aiheeseen.

Kongressivaaleihin on, kuten on helppo kuvitella, valmistauduttu erityisellä huolellisuudella vuosien 2000 ja 2004 vaalisotkujen jälkeen. Silti aivan perusasioissa, kuten vaalivirkailijoiden koulutuksessa ja äänestyskoneiden toiminnassa on ollut pahoja puutteita. Ongelmista raportoi mm. CNN (ja suomeksi mm. HS ja Iltalehti). Sähköisen äänestyksen vaiheista Yhdysvalloissa voi lukea lisää EFF:n e-voting-sivuilta.

Myös Euroopassa on ehtinyt tapahtua. Lokakuun alussa Hollannissa äänestyskoneiden ongelmia demonstroitiin suorassa TV-lähetyksessä. Ohjelmassa näytettiin miten Hollannissa, Saksassa ja Ranskassa käytössä olevilla äänestysjärjestelmällä toteutettuja vaaleja voidaan manipuloida niin, että tuloksen väärentämistä on käytännössä mahdoton havaita. Lisäksi on osoitettu, että äänestyspäätteiden radiosignaaleja salakuuntelemalla voidaan selvittää kuka äänesti ja ketä. Myös Irlannissa suunnitelmat sähköisestä äänestämisestä ovat kritiikin kohteena.

Voihan sitä tietysti aina ajatella, että tottahan toki me täällä pimeässä pohjolassa osaamme tällaiset asiat hoitaa Oikein™, tai ainakin paremmin kuin amerikkalaiset tai muut eurooppalaiset. Osaammehan?