Johtoryhmän kokous päätti ELTIS-projektin 4.4.2006 noin klo 10:40. Samalla päättyi kolmivuotinen tutkijan ja projektipäällikön elämäni. Tuotoksiamme voi ihastella julkaisukoosteesta.

Mitä jäi käteen kolmen vuoden väännöstä? Toki muutakin kuin työtodistus. Seuravat perustelemattomat perstuntumat eivät millään muotoa ole virallisia tutkimustuloksia. Ne ovat ornitologisia pohdintoja tutijalta, joka on kerran pistäytynyt lintutornin juurella.

Olen sitä mieltä, että

  • Tietojärjestelmien suunnittelu ja toteutus "puhtaalta pöydältä" on kaikki empiiriset tutkimustulokset hylkäävää ymmärtämättömien utopiaa.
  • Ylläpito- ja edelleenkehitystyö on monilla tasoilla olennaisesti erilaista työtä kuin uudiskehitys(projekti). Kuitenkin alan opetus ja softaorganisaatiot kulkevat pitkälti uudiskehityksen ehdoilla.
  • Ohjelmisto on tuotannontekijänä aivan omanlaisensa otus. Siinä on piirteitä klassisista tuotannontekijöistä (raaka-aine, energia, pääoma, …), mutta sitä ei voi kuitenkaan hahmottaa samalla tavalla kuin yhtäkään niistä.

Voi olla, että huomenna en ole enää tuota mieltä, mutta ainakin jonkun viisaamman on täytynyt käyttää siinä välissä paljon aikaa minun valistamiseen.