(kommentoijan kanssa syntyi keskustelua aiheesta täysin asiaan liittymättömän merkinnän yhteydessä, joten ilmeisesti tälle merkinnälle on tarvetta)

Ensiksi: Luulo (kirkkopoliittisten listojen arvoista) on harvoin tiedon väärti. :-)

Paikallisten ei-puoluepoliittisten listojen ongelmana seurakuntavaaleissa on profiloituminen, tai siis profiloitumattomuus. Äänestäjän pitää käytännössä päätellä listan arvot ekstrapoloimalla listalla näkyvistä naamoista. Ymmärrykseni mukaan (joka on enemmän tai vähemmän väärä, uskottelen itselleni että vähemmän) näin käy

  1. siksi, että valitsijayhdistykset eivät ole vaalien välillä ja kansallisella tasolla näkyvillä ja
  2. erityisesti siksi, että seurakuntavaaleihin liittyvää kirkkopoliittista keskustelua käydään surkean vähän.

Äänestä siinä sitten.

Vaalikone pitäisi olla tulossa ja se voi tuoda pientä helpotusta listan valintaan. Mielestäni se ei kuitenkaan voi mitenkään korvata puuttuvaa kirkkopoliittista keskustelua. Miksi sitten kirkkopoliittinen keskustelu käytännössä puuttuu? (Vai onko joku nähnyt seurakuntavaaliväittelyitä televisiossa?) Hyvä kysymys. Siihen en osaa vastata.

Yksi kohtuullisesti profiloitunut ei-poliittinen lista tulee mieleeni. Tulkaa kaikki toimiikin kansallisella tasolla ja pystyy siksi saamaan näkyvyyttä kansallisen tason viestimissä. Siinäpä mainiota esikuvaa kirkkopoliittisille ryhmille. Pitkä matka on kyllä kuljettavana siihen, että meidänkin seurakuntaväen valtuustoryhmä on osa kansallisen tason verkostoa.

ps. Tämän viestin kategoriavalintaa ihmetteleville: siinä on sama ripaus Lutheria, joka saa minut valitsemaan kunnallisvaaleissa Vihreiden ja seurakuntavaaleissa seurakuntaväen listan.