Tekijänoikeuden loukkaaminen on rangaistavaa ja niin kuuluukin olla. Sen sijaan katteettomista vaatimuksista ei säädetä mitään seuraamuksia. Siksi esim. käyttöehdoissa esitetäänkin kaikenkarvaisia vaatimuksia "varmuuden vuoksi". Lisäksi tekijänoikeuslaki on epäselvä, joten sitä tulkitaan ylivarovaisesti. Seurauksena yhä enemmän yhteistä henkistä pääomaamme päätyy lukkojen taakse jonkin kuvitellun yksinoikeuden perusteella.

Tekijänoikeuksien toteutumisen perään katsoo Tekijänoikeuksien tiedotus- ja valvontakeskus. Tasapainon vuoksi myös perättömiä vaatimuksia tulisi valvoa. Aika-avaruuden kallistuma korjaantui tältä osin 11.1.2006, kun Tekijänoikeuskaappausten valvontakeskus perustettiin. Tekijänoikeuskaappausten valvontakeskus määrittelee "tekijänoikeuskaappaus" termin seuraavasti.

Tekijänoikeuskaappaus tarkoittaa sitä, että joku yrittää omia itselleen oikeuksia, jotka eivät hänelle kuulu. Tekijänoikeuskaappari väittää tai antaa ymmärtää tekijänoikeuslain antavan hänelle jossakin asiassa määräysvaltaa tai muita oikeuksia, joita hänellä ei todellisuudessa ole.

Tekijänoikeuskaapparit vaviskaa!